Recent is er in de media veel aandacht voor de impact van vleesconsumptie op het klimaat. Zie bijvoorbeeld dit artikel op VRT NWS. In deze blogpost kaderen en nuanceren we dit nieuws.

Aanleiding voor deze stroom aan nieuwsberichten is een nieuw rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Het IPCC analyseert in dit nieuw rapport de impact van landgebruik op klimaatverandering. Hierbij kijken ze naar alle aspecten van landgebruik, zoals ontbossing en landbouw. In het hoofdstuk over landbouw komt ook vleesconsumptie ter sprake. Hierbij geeft het IPCC een genuanceerd beeld, waarbij ze pleiten voor een gebalanceerd dieet bestaande uit plant-gebaseerd voedsel (vb. groenten en fruit) en duurzame dier-gebaseerd voedsel.

Samenvattend artikel (EN)

Summary for policy makers & full report (EN)

PS: Ter herinnering, het IPCC is een grote groep wetenschappers die in opdracht van de VN klimaatverandering analyseren, opvolgen en hierover rapporteren.

To (m)eat or not to (m)eat